Let op! Wij zijn er even tussenuit >>
Je bestelling wordt op dinsdag of vrijdag verstuurd!
GRATIS verzending bij aankoop > €75,-
Bezoek vanaf 11-09 weer onze winkel in Mechelen!

€20,00
Toevoegen aan winkelwagen

De Wereld van Snor •• Zelfgebrouwen

De Wereld van Snor •• Zelfgebrouwen
€20,00 Incl. btw
Op voorraad (3)

Een boek over bier brouwen. Hoe werkt het fermentatieproces bij bier? Hoe maak je een IPA, Weizen of Tripel? Na het lezen van Zelfgebrouwen brouw jij van licht tot
donker en van zwaar tot alcoholvrij bier. Lees meer..

  • >> Let op: wij zijn er even tussenuit

  • Bestellingen worden verstuurd op dinsdag en vrijdag

  • Eenvoudig retourneren & omruilen

  • Bezoek vanaf 11-09 weer onze mooie winkel in Mechelen!

    - voor de grootste selectie duurzame mode in Limburg -
  • Een boek over bier brouwen. Hoe werkt het fermentatieproces bij bier? Hoe maak je een IPA, Weizen of Tripel? Na het lezen van Zelfgebrouwen brouw jij van licht tot
    donker en van zwaar tot alcoholvrij bier. Met heldere stap-voor-stap uitleg, duidelijke instructies en tips van deskundigen. Wat
  • kan er nu nog misgaan? Oh, dat je iets teveel van je heerlijke eigen biertjes gaat drinken. Inclusief tips en recepten van professionele brouwers.
  • M.m.v. craft bierbrouwers.

Voorwoord van Zelfgebrouwen

Als kind vond ik bier iets magisch. Die slagroom­achtige schuimkraag! Hoe lekker zou die wel niet smaken. Maar eenmaal geproefd (toen ik jong was, mochten kinderen nog van bierschuim proeven) wist ik: lekker is anders. Veel te bitter.

Dat veranderde in mijn puberteit. Ik dronk voor het eerst bier op schoolfeesten en disco’s. Het maakte me spraakzamer en makkelijker in de omgang.
Ineens durfde ik gedachten hardop te zeggen en merkte ik dat andere mensen om me moesten lachen. Sindsdien heb ik bier altijd geassocieerd met uitgaan, plezier maken, stoer doen en nachtelijk avontuur. Wat bier betreft ging mijn wereldbeeld niet verder dan wat ik op de reclames zag. Bier werd gebrouwen in enorme ketels, of in geheime vertrekken bij een klooster.

Als ik het over bier heb, heb ik het eigenlijk over het Hollandse fabriekspils. Pas in mijn dertiger jaren begon ik ook Belgische biertjes te drinken, die met een enorme toewijding gebrouwen werden in kloosters naar honderden jaren oude recepten. Dat je bier ook gewoon zelf kunt maken, kwam niet bij me op. Maar op een dag kreeg ik een zelf­brouwpakket. Ik heb het hele proces keurig stap voor stap doorlopen. Het duurde lang totdat het gist zijn werk gedaan had en ik mijn eigen biertje kon drinken. Ik vond het bierbrouwproces magisch. Dat je van water, gerst, hop en gist je eigen bier kunt brouwen. Dat leek wel een beetje tovenarij.

Als je zelf bier gaat brouwen, maak je in zekere zin contact met verre voorvaderen. Zo ver als we kunnen terugkijken in de geschiedenis, is bier een onderdeel van het menselijke leven. Het was voedzaam en door zijn samenstelling ­ klein beetje alcohol,
een hoge zuurgraad en kooldioxide ­ vaak veiliger om te drinken dan het water dat voorhanden was. (In vroeger tijden was het alcoholpercentage veel lager dan tegenwoordig).
Een goed gebrouwen biertje zit bovendien vol met vitamines. Voor arme mensen die leefden van brood of pap, was bier vroeger een aanvulling op hun dieet. Goed voor de gezondheid. Ook voor zeelieden was bier een belangrijke bron van vitamines. Het is niet voor niks dat bier via zeelieden de wereld over gebracht is.

Brouwen is helemaal niet zo moeilijk. Neem een aantal liter water, een beetje gemoute gerst, hop en gist, en probeer het! Dit boek is bedoeld om de drempel weg te nemen om zelf bier te brouwen. Om een wereld te ontdekken die altijd al dichtbij was. Om bier weer zo magisch te maken als het was voor mij als kind.Gerard Janssen

Basisrecept Pale Ale uit Zelfgebrouwen

Hier vind je een basisrecept voor een pale ale. Varieer met soorten hop, kruiden, specerijen en gist en brouw erop los!

INGREDIËNTEN:

• 4,5 kg moutextract (pale ale)
• 500 gram caramout extract
• 50 gram kristalsuiker
• 50 gram Cascade hop (60 minuten koken)
• 50 gram Cascade hop (15 minuten koken)
• 50 gram Cascade hop (5 minuten koken)
• 50 gram Cascade hop (drooghoppen)
• 11 gram gist (bijv. Safale US­05)
 
STAP 1: KOKEN
Verhit 10 liter water in een grote pan en breng het aan de kook. Voeg het moutextract, de caramout en de kristal suiker toe en roer alles goed door. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan.
STAP 2: HOPPEN
• Voeg de 50 gram Cascade hop toe en laat het mengsel 60 minuten koken.
• Voeg na 45 minuten koken de volgende 50 gram Cascade hop toe.
• Voeg na 55 minuten koken de laatste 50 gram Cascade hop toe.
STAP 3: KOELEN
Na 60 minuten koken haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen tot ongeveer 20 graden Celsius.
STAP 4: VERGISTEN
Voeg de gist toe en roer alles goed door. Plaats het mengsel in een vergistingsvat en sluit deze af met een waterslot. Laat het bier gedurende ongeveer 1 tot 2 weken fermenteren op een koele, donkere plaats.
STAP 5: DRYHOPPEN
Na de vergisting voeg je de laatste 50 gram Cascade hop toe als zogenoemde dryhop. Laat dit nog ongeveer 5 dagen staan.
STAP 6: BOTTELEN EN NAGISTEN
Na de dryhop kun je het bier bottelen of in een vat overbrengen en het vervolgens laten rijpen. Na ongeveer 2 weken is het bier klaar om te drinken.
•• Zelfgebrouwen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
} }
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Let op! Wij zijn er even tussenuit >>
Je bestelling wordt op dinsdag of vrijdag verstuurd!
GRATIS verzending bij aankoop > €75,-
Bezoek vanaf 11-09 weer onze winkel in Mechelen!